Hoe is Stichting Seniorencafè tot stand gekomen?

 

 


Het Begin

Het Doel
Waar

Start

Vrijwilligers
Reizen

 

Begin
 

In Januari 2005 is in wijk drie een Senioren team van start gegaan, met als doelstelling, ouderen bij te staan in moeilijke situaties zoals zorg, invullen van papieren, en bijstand te verlenen bij de herstructurering enz.

Ook kwamen wij er achter dat er veel ouderen in een isolement verkeren in wijk drie.

Plotseling kwam het idee naar voren om een Seniorencafè hier of daar te openen voor de 50 plussers.
De activiteiten medewerkster van Stichting Raster Inge Nachtzaam, die al veel met ouderen te maken had werd hierbij betrokken, en de opbouwwerkster van Stichting Raster Nuray Oquray die ons begeleiden in het senioren team van 7 mensen.
Om dit plan te realiseren, moest er heel wat informatie binnen komen waar nu echt behoefte aan was.

naar boven
 

Het Doel.
 

Het doel werd, om mensen uit hun isolement te halen, informatie te geven over vele doeleinde zoals zorg van Carinova, veiligheid in en rond om huis, en bezigheden met verschillende activiteiten die de mensen zelf kunnen doen.
Maar hiervoor moest een plaats bepaald worden, en geld natuurlijk.
Hiervoor moesten wij eigenlijk bij de wijkaanpak wezen.
Vanuit Stichting Raster werd er een voorlichting avond in de Venen georganiseerd waar mensen geld voor nodig hadden om de activiteiten te organiseren.
Hiervoor kon iedereen een kraampje opzetten voor hun doelstelling, dus wij ook, er werden mensen uitgenodigd vanuit de Wijkaanpak en de Gemeente raadsleden, om te bekijken waar het geld dan aan besteed kon worden, en op die avond werd ook gelijk beslist of dat mogelijk was dat men dat kreeg .Ja of nee.
Wij waren heel erg blij dat wij er geld voor kregen. Dus konden wij verder gaan met de plannen voor het Seniorencafè op te zetten.

naar boven
 

Waar.                              

 

Onze plek werd de Venen op de Woensdagmiddagen vanaf 15:00 tot 19.30 uur.
Vanuit het Senioren team werd iemand aangesteld om het Seniorencafè te begeleiden en aanwezig te zijn, met ondersteuning van de opbouwwerkster Nuray.
Het Seniorenteam heeft dit initiatief vorm gegeven in een plan en intensief betrokken geweest bij de start.
De planvorming, organisatie en uitvoeringswerkzaamheden van het Seniorencafè tot en met de start heeft veel tijd gekost voor de actieve leden van het team.
naar boven

 

Start.                                                                                                                                            


Het Café is in December 2005 met een Kerst activiteit van start gegaan, Muziek, theater en samen eten maakte deel uit van het programma.
Mede door een goed programma en natuurlijk door veel inzet van het Seniorenteam is deze activiteit met succes tot uitvoering gebracht.
Deze bijeenkomst is door 120 mensen bezocht en heeft 6 vrijwilligers opgeleverd voor het Seniorencafè . Het Café had een uitgewerkt programma voor heel 2006.
Dit was opgezet vanuit het Seniorenteam, maar achteraf werd dit programma door de vrijwilligers aangepast. Vanaf het moment dat het café van start ging, heeft het Seniorenteam zich langzaam maar zeker terug getrokken uit de organisatie en uitvoering.
naar boven

 

Vrijwilligers                                                                                                    

De 6 vrijwilligers van het Café hebben het werk overgenomen en sindsdien houden zij het Seniorencafè op een eigen manier met veel flexibele inzet en creativiteit, met succes draaiend. En sinds juni 2007 zijn er een aantal vrijwilligers bijgekomen zodat men nu 12 vrijwilligers hebben.
Die zich helemaal vrijwillig inzetten voor de werkzaamheden binnen het Seniorencafè. De actieve medewerkers van het team waren niet betrokken bij de planvoering van het Seniorencafè.         

Met heel veel dank aan de hechte groep vrijwilligers, komen er nu al meer dan vijftig vaste bezoekers elke week het Seniorencafè bezoeken. Het hoogte punt is elke woensdag de maaltijd die gezamenlijk word gegeten. Dit voor maar € 3.50 pp. zodat het voor iedereen toegankelijk blijft.
En de bezoekers zijn blij dat het seniorencafé in de vakantieperiodes open is.

 

Reizen.

 

Sinds 2007 organiseert het Seniorencafè ook elk jaar een reisje. Wat begonnen is met een dagreis werd een midweek. We zijn in 2010 naar Duitsland geweest en in 2011 naar Valkenburg. In 2012 zijn we naar Nunspeet geweest met leuke dag tripjes naar onder andere Madurodam, Volendam, en Harderwijk. Om te zorgen dat dit voor iedereen toegankelijk is, is er een spaarsysteem opgezet waarbij de gasten elke week kunnen sparen om mee te gaan.

Ook mensen met een handicap kunnen mee met deze reizen. Het Seniorencafè zorgt er voor dat er een verpleegster mee gaat op deze reis. Het hotel en de  kamers zijn voor iedereen toegankelijk. Ook de scootmobiel kan mee op de reizen van het Seniorencafè. (bekijk de foto's van de reizen)

 
De reis van 2015 gaat ook weer naar Willebadessen in Duitsland waar we te gast zijn van hotel Der Jágerhof. Ook van hier uit worden er weer diverse dagtripjes gemaakt. Ook gaat er weer een verpleegster mee en een vrachtwagen voor de scootmobiels.

 

In de zomer van 2014 hebben we er over nagedacht om een Stichting te worden. Naar wat dingen uitzoeken zoals voor of tegen, hebben we toch maar besloten om een stichting te worden. Op de beursvloer in Deventer hadden we contact gelegd met hetnotarieel om ons te helpen met het opzetten van een Stichting. Op 27 november 2014 was het zo ver. We heten nu officieel Stichting SeniorencaféDeventer.

 

 


Naar Boven